Un nou produs este vedeta designului de restaurante, cafenele si pub-uri

Trendul Mix & match si Patch work ia amploare in designul comercial international si nu intarzie sa apara si la noi, este vorba despre mixarea unor piese decorative in culori diferite,cu texturi si patternuri complexe care creeaza o imagine de ansamblu de grafism colorat, de decor viu, vibrant, un pic retro.

Raluca Milin, Managing Partner Sensio (una dintre cele mai cunoscute companii de mobilier Horeca) spune despre stilurile eclectice contemporane:“Putem spune că mediul urban a dat naștere unei serii de hibrizi si concepte de design si ambient, nu doar în materie de mobilier, ci și de decorațiuni și finisaje alese. Spațiul contemporan a pus grefe moderne peste autenticitatea tradițională sau a împrumutat elemente internaționale și idei din diverse culturi. Cuvinte precum fusion (întrepătrunderea a două sau mai multe discipline, tehnici) au intrat nu doar în limbajul bucatarilor, ci și al designerilor sau creatorilor de mobilier de restaurant. Restaurantul de azi e un amestec de nou și vechi, de creativitate și originalitate, iar tendinta generală este de a se crea locuri unicat, a căror identitate vizuală poate garanta diferentierea de concurență. Preferința pentru unicat și nu pentru produsul în serie este o consecință a maturizării pieței și o direcție de abordare stilistică”.

Piesele de ceramica sau din ciment colorat sunt vedetele acestui an si multi producatori romani si internationali se grabesc sa creeze noi modele sau sa redea viata unor modele istorice, ce apartin ori unor branduri vechi si celebre, ca Villeroy & Boch ori unor zone etnice si culturale, in care aceste placari ceramice au fost principalul lait motiv decorativ ca Mexic, Spania, Portugalia, Italia, America.

Cel mai spectaculos furnizor pe care l-am gasit eu este M&A Art tiles o companie asiatica dar care foloseste tehnica traditionala a placilor din ciment colorat facute in matrita metalica. Un alt furnizor cu multe optiuni si piese spectaculoase si florentine, renascentiste venetiene alturide cele de inspiratie mudejar este Mainzu, iar dinatra noastra un furnizor local cu o poveste minunata de curaj si inspiratie este Manolo Manufaktura.  Acum ca stim de unde achizitionam aceste piese speciale este mai usor sa le introducem in spatiile pe care le creem.

“Placile de ciment colorat sunt realizate manual, sunt decorative si colorate. Suprafetele acoperite cu ele se remarca prin colorit, durabilitate si un aspect sofisticat. Sunt utilizate si produse in intreaga lume, dar mai ales in Europa, nordul Africii si America. In lume, placutele decorative de ciment colorat au diferite denumiri: “placute mozaic”, “mozaic hidraulic”, “placi de ciment”, “placi hidraulice”, “placi Portland”, etc.

Prima mentionare a unei manufacturi care producea acest tip de placute se refera la “Butsems Compania” si dateaza din 1857. Mai tarziu, datorita utilajelor moderne si capacitatii de productie in masa ale companiilor spaniole, folosirea acestui tip de finisaj a devenit foarte populara in Barcelona, fiind preferata si de Antoni Gaudi. Treptat, au devenit cunoscute si in America Latina si in Statele Unite al Americii.

Dupa ce au fost utilizate intens la sfarsitul sec. 19 si inceputul sec. 20, acest tip de finisaj a fost aproape uitat odata cu industrializarea productiei de placi ceramice. In ultimii ani insa, arhitectii si designerii din intreaga lume le-au redescoperit utilitatea si farmecul aparte, folosindu-le cat mai des in proiectele lor.

Sunt utilizate atat in proiecte rezidentiale, cat si comerciale, de la resedinte particulare pana la hoteluri, cluburi, cafenele si restaurante.”Manolo Manufaktura

Aici pueti rasfoi catalogul de la M&A Art tiles pentru inspiratie mai ramane de adaugat ca aceste piese sunt deosebit de rezistente si sunt colorate in masa ceea ce le face potrivite atat pentru trafic intens cat si pentru placari de fatade. Elementele etnice sunt acum in tendinte si nici un designer  nu le ocoleste pentru ca e vorba de un trend international, la noi in tara elementele etncie spaniole se combina cu cele locale si rezultatul este un mix balcanic spectaculos cu influente otomane grecesti spaniole si neobizantine, brancovenesti etc

Pentru inspiratie aveti o galerie ampla cu multe imagini dar si o simpla cautare pe Google va va aduce in fata unui univers plin de culoare si pattern-uri speciale care combinate cu grija si talent pot da unui interior un aer artistic de manualitate si eleganta vintage.

Share:

Comments ( 0 )