In ultima vreme am fost fascinata si am incercat sa studiez cat mai multe despre stilul retro, despre designul anilor 50-60-70, cand de fapt s-au pus bazele designului de mobilier si de obiect, cand au aparut preocupari ale arhitectiolr in a crea si ambianta interioarelor in legatura cu arhitectura. Printre materialele de documentatie pe care le-am gasit este si acest articol, care surprinde frumos si simplu esenta stilului retro…ironia, ludicul si dupa cum spune si autorul un anumit simt al umorului.

Va recomand articolul pentru ca este scurt si spumos, usor de citit si adevarat.

‘Foarte multi oameni iubesc stilul jucaus si stralucitor al amenajarii de tip retro. Fara sa fie legat in mod exclusiv de un anumit deceniu, retro este o expresie a tuturor stilurilor din secolul al XX-lea, inclusiv al remarcabilului art deco din anii ’30, si fluorescentului, si halucinogenului stil al anilor ‘ 60.

Mai degraba pline de energie decat organizate, incaperile retro au un anumit simt al umorului si multe de spus, fiecare obiect avand o poveste a sa.

In linii mari, stilul retro poate fi descris ca o combinatie de elemente preluate din deceniile trecute cu scopul de a creea un nou stil de design de interior care e atat modern cat si vesel. Avand in vedere ca posibilitatile de a alege obiectele sunt nelimitate, veti decide singuri ce veti include, avand propria interpretare asupra trecutului, realizand ceva unic.

In zilele noastre, orice din anii ’50, ’60 si chiar ’70 este din nou la moda. Totusi, deoarece exista foarte multe metode de a incorpora stilul retro intr-o locuinta, este destul de dificil sa stii unde sa incepi. Nu exista un model standard pentru stilul retro, insa toata lumea il recunoaste atunci cand il vede.’

Continuarea aici

Share:

Designul este prin excelenta o profesie liberala, si orice formalizare de obicei a esuat, mai mult decat liberala, este o profesie libera, bazata pe libertatea de a te juca, de a combina, de a crea, de a-ti imagina si de a ambienta cat mai original.

Fireste exista si rigori, pe care un profesionist trebuie sa le stie pentru a evita, sau pentru a nu evita kitsckh-ul, dar mai mult decat rigoare, designul este libertatea de a visa. Spatiile devin flexibile, functiunile se intrepatrund, iar rezultatul de multe ori este surprinzator, spectaculos.

Dintre toate domeniile designului eu gasesc ca ambientarea de club, de bar, terasa etc, orice spatiu public, de la mall, la showroom de mobila, magazin de designer, ciocolaterie, etc, reprezinta cea mai mare provocare ,dar contin premizele unei reusite tocami prin libertatea cu care pot fi abordate si originalitatea temelor, si cum spuneam mai devreme ale conceptelor de baza de la care se porneste amenajarea.

Designul de club presupune crearea unei spatiu al spectacolului, o scenografie deosebita, un concept original. Cluburile de obicei se deosebesc intre ele si isi selecteaza clientela, realizand tot mixul de marketing, in functie de designul interior, adica un design baroc, hotaraste tipul de clienti care va frecventa clubul, un design minimalist va atinge o alta categorie, iar un design futurist o alta, o gama de culoare pornind de la rosu, violet, bordeaux, va fi apreciata de o anumita tipologie de consumator, iar lunimile albastre, verzi neonul, de o alta categorie.

Liniile dinamice, culorile exuberante, sau lipsa toata a lor, luminile diferite, jocurile de intuneric si lumina, laserele, materialele inovatoare, plexiglass, rasini, acryl, tot ce tine de designul de club este o lume fascinanta si noua.

Din aceste motive si din multe altele, arta de a amenaja spatii reusite nu apartine tuturor, si mixul de obicei nu este dinte cele mai fericite, motiv din care sunt multe cluburi si localuri bucurestene, mai ales dinte cele inaugurate cu mari festivitati ce nu sunt frecventate dupa inaugurare ci sunt doar lansate intr-un context monden urmand ca apoi sa treaca in uitare, sa nu mai fie in trend.

Dupa cum spune si advertiserul…”e greu sa gasesti un mix bun”, e greu sa realizezi un design reusit, dar printr-o consiliere adecvata se poate ajunge ca fara investitii uriase in evenimente de mediatizare, dar cu o investitie bine gandita intr-un design de calitate, original, profesionist si adaptabil, un club sa fie preferatul tuturor, sa creeze istorie si cultura urbana.

Iata acum si un curs  de design comercial, despre cum sa iti amenajezi propriul magazin sau showroom, inscrierile sunt deschise pentr adevaratii pasionati de design!

Share:

Desi este tarziu sa vorbim despre tendintele anului 2009, pentru ca anul este deja la jumatate, putem aminti o premonitie ce s-a adeverit deja…catifeaua va fi regina anului, in lumea materialelor de design.
Pretioasa si expresiva, in acelasi timp confortabila si versatila, catifeaua revine in forta anul acesta cu o gama foarte mare de culori si patternuri, de la dungi, la motive pop, la motive florale, sau ornamentale.

Catifeaua a fost mult timp considerata un material pretentios, dificil de asortat si de combinat, iata ca variantele noi contrazic aceste preconceptii, si ne prezinta un material ce poate fi adaptat fiecarui interior, in functie de culoare si textura, mai ales datorita evolutiei industriei textile si a noilor tehnici de prelucrare a fibrelor, care au devenit foarte rezistente, puful nu se mai toceste, luciul nu se mai duce atat de usor.

Dintre cele mai frumoase catifele pe care le-am vazut se numara colectia de la Designer’s Guild, in mii de culori si modele proaspete, indraznete, dar si cateva canapele de la Class, in culori sobre, elegante, sofisticate. Fireste in continuare se poarta pielea, mai ales pielea naturala, ce pastreaza amprenta prelucrarii ei, dar materalele textile, au o alta expresivitate si caldura, iar catifeaua se pare ca este regina sezonului.

Iata si alte opinii despre catifea si despre sora ei, binomul de aur al amenajarilor…matasea.

Matasea si catifeaua sunt mereu in actualitate. In decoratiunile interioare din secolul 21, tendintele conduc din ce in ce mai mult catre un stil minimalist rezultat din nevoile umane actuale. Astfel, matasea si catifeaua devin simple accesorii ale unui spatiu deschis, concret si proaspat.

Cu toate acestea, matasea si catifeaua nu pierd in favoarea spatiului, ci spatiul castiga in valoare prin existenta lor. Ele se pot regasi in conturul unei ferestre, ori in tapetul fin al unei incaperi sau pot aduce o nota de unicitate unui coltisor intim, fie el un spatiu de lectura sau de relaxare pur si simplu. Oricare ar fi utilitatea lor si oriunde s-ar afla ca subiect de decorare, matasea si catifeaua vor da un plus de romantism atmosferei.’

Iar din istoricul catifelei, asta ca sa sustinem ideea ca cele doua materiale merg de minune impreuna, iata cateva date ce va vor convinge sa alegeti in amenajarea locuintelor aceste materiale atat de incarcate de simboluri si de senzualitate.

‘Desi cercetatorii nu sunt siguri de originea catifelei, se crede totusi ca ea ar proveni dintr-un oras din zona vechii Persii, numit in araba Kathifet. Este singura mentionare care ar putea explica legatura catifelei cu o zona istorico-geografica recunoscuta in istoria textilelor de arta.
Se pare ca, la inceput, catifeaua, fabricata undeva intr-o localitate aflata pe ruta Drumului Matasii, era realizata exclusiv din matase’ …

Share: