“[…] conceptul de arta trebuie sa treaca in locul conceptului degenerat de capital. Arta e capitalul cu adevarat concret, iata ce trebuie sa constientizam. Nu e adevarat ca banul si capitalul sunt valori economice, in schimb e foarte adevarat ca demnitatea umana si creativitatea sunt capital. Prin urmare, trebuie elaborat un concept de ban care sa exprime ca tocmai creativitatea, adica arta, e capital. Arta este capital. Asta nu e fantasmagorie, ci realitatea reala. Capitalul este deci ceea ce e arta. Capitalul este capacitatea umana si tot ce iese din ea. Cu alte cuvinte, numai cele doua organe sau cele doua poluri de referinta prin care se naste un lucru, creativitatea si intentia umana, reprezinta valori economice, tot restul reprezinta altceva. Banul nu e o valoare economica. Avem deci un concept de capital si in aceasta isi vara coada economica distrugand totul si, prin asta, ea indeamna economia sa se gandeasca numai la profit, numai la expoatare etc. Nu exista decat capacitatea umana si tot ce iese din ea. Acest lucru poate fi clarificat din nou si din nou in dezbateri permanente intre oameni si se poate transforma in productivitate infinita, care construieste si reconstruieste lumea, ridicand, in functie de circumstante, un cosmos cu totul diferit, in loc sa-l distruga pe cel deja existent.” Joseph Beuys

Aceste lucruri sunt spuse si respuse inca de prin anii 50-60 de multi filosofi, artisti, scriitori, tousi inca avem nevoie de crize economice si sociale sa ne arate ca adevaratele valori nu sunt cele pe care le veneram, adevarata valoare suntem noi insine, pentru ca, dupa cum spunea acelasi Joseph Beuys unul dintre parintii artei conceptuale…”Orice om este artist”

Acestea fiind spuse … eu ma simt mai bogata, sper ca si voi.

Share:

Autoritatea in materie de culori, Pantone, a proclamat turcoazul drept starul anului 2010. Motivul? Cei de la Pantone sustin ca albastrul calm al marii caraibiene este antidotul perfect dupa un 2009 stresant si deprimant.

Celebritatile imbratiseaza deja acest trend, probabil si pentru ca turcoazul se combina perfect cu negrul, griul, albul, navy sau maronul – culori neutre care se regasesc deja in garderoba noastra din sezonul trecut. Eu deja m-am indragostit de aceasta culoare, pentru interioare dinamice e perfecta combinata cu nuante calde de auriu, bej crem si un contrast cu brun.. poate fi casa la care ai visat.

Share:

“De acum inainte, cladirile vor avea patru dimensiuni, a patra fiind timpul, care va face parte din arhitectura”, declara arhitectul italian David Fisher, care a proiectat deja doi zgarie-nori care-si modifica forma prin rotirea individuala a fiecarui etaj. Primul va fi construit in Dubai si va fi gata in decembrie 2010 si al doilea la Moscova, in 2011.

Turnul din Dubai va avea 80 de etaje si o inaltime de 420 m. Fiecare etaj va pivota in jurul unui ax central imobil si cladirea isi va aschimba forma continuu. Locuitorii turnului isi vor putea alege privelistea in orice moment, dar desigur, cei care nu vor poseda un etaj intreg vor fi nevoiti sa cada la invoiala cu vecinii…

Va fi o cladire ecologica, care produce electricitate nu numai pentru nevoile proprii, dar si pentru cladirile invecinate, cu ajutorul a 79 de turbine eoliene din fibre de carbon plasate orizontal intre etaje, dar si cu celule fotovoltaice instalate pe acoperisul fiecarui etaj care, rotindu-se, le va putea expune maximum de timp la soare.

In turnul din Dubai, primele 20 de etaje vor fi destinate birourilor, urmatoarele 15 unui hotel de 6 stele, iar urmatoarele – locuintelor: 35 de etaje vor avea aparamente de lux si ultimele 10 – ‘vile’ cu o suprafata de 1.000 m2, gradina, piscina privata si vedere spre hotelul plutitor din Dubai, precum si o parcare la parter de unde va urca un ascensor ultrarapid ale carui comenzi vor raspunde la miscarile ochilor (si masinile vor putea fi urcate la etajul dorit cu un ascensor special).

Acest tip de cladire va fi construit intr-un timp record, din module prefabricate echipate complet cu instalatiile de apa si electricitate. Timpul de constructie se reduce cu 30% si costurile cu mai mult de 10% fata de o constructie clasica.

Dupa turnurile din Dubai si Moscova, vor urma altele: un al treilea va fi construit la New York si exista cereri din Canada, Germania, Italia, Coreea si Elvetia, declara arhitectul David Fisher.

Puteti vedea aici imagini – foto – ale viitoarelor turnuri, iar aici imagini video ale turnului ce va fi construit in Dubai si alte imagini cu explicatiile arhitectului.

Share: