M-am gandit ca pentru cei care isi doresc sa proiecteze un bar ar fi nevoie de cateva sugestii idei, recomandari de pornire, in designul piesei de bar, cea care contine dotarile si utilitatile necesare desfasurarii activitatii barmanului.

Structura barului este elementul constructiv principal în care, nu numai ca vor fi încorporate o mare parte a dotarilor necesare unui bar, dar , va fi cea care va contine intreaga imagine a locatie stilizata, cristalizata intr-un obiect si va avea rolul  estetic de personalizare a întregii locatii, fiind indicat sa aiba, daca nu o personalitate foarte distincta, macar linii îngrijite si elemente(culoare,textura,forme) în acord cu restul ambiantei.

Structurile de bar pot fi realizate la comanda, linia de bar putând fi realizata pe baza unor module standardizate, care se dimensioneaza si se personalizeaza prin alegerea culorii, a materialului, dar cel mai bine este sa se creeze o forma originala pentru ca de designul barului depinde  intreaga personalitate si originalitate a locatiei, unele pot fi integral din plastic sau Corian, indicate mai ales pentru “open bar”, sau terase.

In cazul in care nu se doreste copierea sau achizitionarea unui model standard, constructia barului poate fi integral comandata pe baza unui proiect nou, care uneori va implica si costuri mai mari dar beneficiile se vor intoarce prin efectul, cum il numesc eu, WAW, adica uimirea produsa de un obiect exceptional va aduce clienti mai multi prin “word of mouth”.

Blatul de lucru este recomandat sa fie realizat din materiale rezistente, cum sunt materialele compozite( Corian, HiMax, cuarturi etc) sau pietre maturale, sau metale( inox, cupru, aluminiu). Modulele tehnice îndeplinesc diferite functii, precum cea de spalare, de depozitare la rece sau la temperatura camerei, de vitrina frigorifica , în functie de complexitatea barului si de fluxul tehnic .

Alte dotari si echipamente obligatorii pentru orice bar, care vor fi amplasate la suprafata, în spatele blatului de servire sunt: statia de cafea (care cuprinde espressorul, filtrul si alte accesorii pentru preparare si servire), statia de bauturi alcoolice si pentru nealcoolice, statia de spalare . Corpurile de dulapuri vor cuprinde de la sertare normale si frigorifice de depozitare a bauturilor, masini de spalat profesionale, pâna la zona prevazuta pentru strâns gunoiul zilnic.

Statia de cafea cu espressorul mai poate fi amplasat si la vederea, în zona retrobarului, mai ales atunci când este un model nu doar functional, ci unul cu un design mai deosebit. Pentru retrobar se pot crea structuri diferite de suport pentru bauturi sau doar forme creative luminoase, sau nu ce vor pune in eveidenta ideea de design. Zona din spatele retrobarului este de obicei zona cea mai vizibila dupa frontul barului, care poate fi decorata cu traforuri, cu decupaje luminoase sau alte elemente de design ce pot contine si logotipul.

Iata si cateva idei de baruri reusite din punctul de vedere al designului create de designeri romani sau nu.

( sursa imaginilor Google)

Share:

Dintre pasiunile mele recent descoperite, adica de vreo 2 ani de cand am colaborari sau proiecte in domeniul designului de eveniment sau de sali pentru evenimente,  se numara si designul de eveniment, mi-am descoperit o mare pasiune pentru acest domeniu creativ si relaxant, mai ales pentru ca nu implica proiectare complicata ci doar spontaneitate, idei si simt cromatic, iar creatiile sunt menite sa dureze o zi, care este fireste cea mai importanta, cea mai frumoasa, cea mai fericita.

Iata si o idee minunata pentru o nunta pe maul marii, la care mi-ar place si mie sa particip, iata si ingredientele: culori alb si turcoaz, flori orhidee si fragmente  vegetale, tema marina, decor minimal, locatie la malul marii, designerul este un designer floral american… numele nu il mai retin, efectul il observati…

Share:

Designul schimba treptat lumea si conceptia noastra despre frumos, urban, locuire, stil de viata, sau asa mi-ar place mie sa cred. Daca in urma cu multi ani magazinele ” de panificatie” aratau lipsa noastra de imaginatie, sau de libertate… acum magazinul de paine, brutaria, patiseria poate fi un loc placut in care sa gusti o delicatesa sau pur si simplu sa te intalnesti cu vecinii, cu un ziar in mana, la un croisant… e o chestiune de stil de viata, care intr-o lume din ce in ce mai grabita incearca sa isi faca loc in rutina de zi cu zi.

Un intreg trecut de ne leaga de mirosul panii calde, care s-ar parea ca este unul dintre cel mai placute amintiri din copilarie si mirosul care ne evoca un adanc confort. Bakery… adica brutaria este prin insasi natura umana un loc placut, favorizat, investit cu emotii pozitive, asa ca in toata Europa s-a dezvoltat un curent de ambientare corespunzatoare a magazinului de paine, in raport cu timpul petrecut acolo si cu placerea de a cumpara.

Designul de brutarie vine in continuarea unor schimbari in stilul de viata si de alimentatie si se inscrie in tendintele spre slow food, adica spre mancarea savurata, nu consumata inconstient si in graba, spre un fel de a ne bucura , in tihna de mici surprize culinare, opuse fast food-ului.

Iata si cateva imagini care vin sa sustina ideea mea despre designul de brutarie si legatura dintre design si stilul de viata.

 

Share: