Sunt din ce in ce mai interesata in ultima vreme, as zice chiar fascinata, de casele naturale din materiale ecologice, sunt uimita de lucrurile minunate pe care le pot face mainile omului, cu interventii industriale cat mai mici, pe scurt sunt case traditinale in care sunt convinsa ca m-as simti excelent si nu mi-ar lipsi betonul din pereti si nici termoizolatia cu polistiren de 10. Ma bucur ca nu sunt singura si ca apar astfel de alternative si la noi pentru case moderne , cu toate utilitatile, cu un design special, dar fara materiale nocive pentru sanatatea noastra si a copiilor nostri. Un site cu multe informatii utile gasiti aici ,de unde am preluat si articolul.
Un alt site interesant unde veti gasi si imagini minunate ale unor case traditionale restaurate este acesta, eu l-am rasfoit cu drag si am visat la casuta bunicilor reinterpretata.
Casele naturale se pot face din multe materiale, eu personal nu as opta pentru cele exclusiv din pamant, sau chirpici sau paie, ci as merge pe o combinatie de piatra, cu lemn si pamant, asa cums e faceau odinioara casele traditionale roamanesti, care nu erau toate numai din chirpici si asta le facea speciale.
De la un timp rasucesc in minte diverse constructii care sa contina piatra la baza, pamant pentru pereti si lemn pentru etaj…cred ca trebuie sa vizitam mai des cu totii Muzeul Satului si sa redescoperim arhitectura romanesca, apoi putem crea orice forme dorim, pornind de la acesta baza solida.
“Dacă la începutul anului 2012 nu găseai aproape nimic în limba română despre construcțiile naturale, acum găsești aproape orice informație, începând de la casele din baloți de paie, până la cele construite din „cob” sau saci umpluți cu pământ.
Scopul nostru, prin acest site este și de a oferi cât mai multe informații despre tehnicile de construire cu materiale naturale, tehnici după principii ecologice.
Dorim ca, pe paginile noastre să vă oferim cât mai multe informatii despre casele naturale, mai ales despre cele care „invadează” piața imobiliară din România. Detalii despre acestea, eventuale probleme, astfel toți cei care ne vor urmării să poată realiza cam ce înseamnă să-și construiască o casă din materiale naturale.
Părinții, bunicii noștrii construiau case naturale, deoarece pe vremea lor multe din materialele moderne nu au fost încă inventate, dar mai mult ca sigur ei construiau case naturale și dininstinct. Pe vremea bunicilor încă natura avea un respect în rândul omenirii. Oamenii, pe atunci încă mai realizau că fac parte din natură și pentru o viață mai bună, mai sănătoasă este nevoie de conviețuire. Oamenii știau că natura le oferă toate soluțiile pentru o viață bună, sănătoasă, pentru o casă sănătoasă. Acum, în zilele noastre banul și fuga după ban este mai presus de orice, cumpărăm orice ni se vinde prin televizor, ziare, pliante, internet, etc…numai contează sănătatea și fericirea, nu contează aproapele nostru, natura, puțin exagerând poate, dar numai contează nici viața!
Pe vremuri, în funcție de zonă, casele din România erau construite din chirpici, paiantă, pământ, grinzi, bușteni sau cărămizi de lut, grăsimi de origine animală, ulei de in, cânepa. Acoperișurile erau realizate din paie, șindrilă de lemn sau țigle ceramice. Pentru finisări se foloseau materiale cum ar fi stuful, argila, varul. Paiele era folosit mai mult pentru armătură în tencuieli, mortare și pentru acoperirea caselor.
În zilele noastre, materialele de construcții sunt cam aceleași, doar odată cu avansarea tehnologiei, acum apar pe piață materiale naturale prefabricate cum ar fi termoizolațiile de cânepă, de fibră de lemn, de lână de oaie, tadelakt sau tencuieli si pigmenti naturali.
Una peste alta, acum cei care vor să-și construiască casă din materiale naturale, au o gamă largă de posibilități, sisteme sau structuri de construcție. Astfel în România, din anul 2012 apar tot mai multe case naturale, majoritatea din ele fiind construite pe sistemul „cob” sau pe baloți de paie dar mulți totuși rămân la tradiționalul casă construită din chirpici. Fiecare sistem de construcție au avantajele și dezavantajele lor uneia față de cealaltă, dar în principiu, dacă se respectă unele reguli de construcție, aceste case ar trebui să fie eficiente termic, economice (mai ales pe termen lung, datorită consumului mic de energie), sănătoase și chiar și ieftine!”
Sursa foto aici si aici.