Noul stil vintage are cateva elemente distinctive, unul sunt lampile care au, fie o patina, fie sunt interpretari ale unor lampi industriale iconice din designul anilor 30-60, fie sunt lampi din sarma, wire, ele aduc aminte pentru cei care lucreaza in programe de grafica specializate, de wire: modul de lucru al 3DS Max-ului sau Autocadului in care obiectele se vad ca o constructie tridimensionala de linii.

Lampile din sarma sunt deosebit de versatile si dau interioarelor un element artistic, de grafism, de linie care se plimba prin incapere, sunt ca niste schite in carbune tridimensionale. Stilul vintage are avanatajul de a vorbi pe limba tuturor, orice generatie il iubeste si il intelege, iar interioarele in acest stil sunt creative si permit designerilor o mare libertate de a combina elemente .Un alt plus este bugetul ce poate fi usor sutinut prin alaturari inteligente de obiecte valoroase cu altele spectaculoase dar cu pret mai mic, interventii handmade sau DIY, ce pot sa faca interiorul unic si original.

Lampile din fir pot fi din fir negru , fir colorat cand e vopsit in orice culoare din ral sau pot fi metalice: auriu, bronz, cupru, sunt foarte multe modele si multi producatori, eu am facut o selectie de lampi care mi-au placut si m-au inspirat pe mine si sper sa va inspire si pe voi.

Share:

M-am gandit ca pentru cei care isi doresc sa proiecteze un bar ar fi nevoie de cateva sugestii idei, recomandari de pornire, in designul piesei de bar, cea care contine dotarile si utilitatile necesare desfasurarii activitatii barmanului.

Structura barului este elementul constructiv principal în care, nu numai ca vor fi încorporate o mare parte a dotarilor necesare unui bar, dar , va fi cea care va contine intreaga imagine a locatie stilizata, cristalizata intr-un obiect si va avea rolul  estetic de personalizare a întregii locatii, fiind indicat sa aiba, daca nu o personalitate foarte distincta, macar linii îngrijite si elemente(culoare,textura,forme) în acord cu restul ambiantei.

Structurile de bar pot fi realizate la comanda, linia de bar putând fi realizata pe baza unor module standardizate, care se dimensioneaza si se personalizeaza prin alegerea culorii, a materialului, dar cel mai bine este sa se creeze o forma originala pentru ca de designul barului depinde  intreaga personalitate si originalitate a locatiei, unele pot fi integral din plastic sau Corian, indicate mai ales pentru “open bar”, sau terase.

In cazul in care nu se doreste copierea sau achizitionarea unui model standard, constructia barului poate fi integral comandata pe baza unui proiect nou, care uneori va implica si costuri mai mari dar beneficiile se vor intoarce prin efectul, cum il numesc eu, WAW, adica uimirea produsa de un obiect exceptional va aduce clienti mai multi prin “word of mouth”.

Blatul de lucru este recomandat sa fie realizat din materiale rezistente, cum sunt materialele compozite( Corian, HiMax, cuarturi etc) sau pietre maturale, sau metale( inox, cupru, aluminiu). Modulele tehnice îndeplinesc diferite functii, precum cea de spalare, de depozitare la rece sau la temperatura camerei, de vitrina frigorifica , în functie de complexitatea barului si de fluxul tehnic .

Alte dotari si echipamente obligatorii pentru orice bar, care vor fi amplasate la suprafata, în spatele blatului de servire sunt: statia de cafea (care cuprinde espressorul, filtrul si alte accesorii pentru preparare si servire), statia de bauturi alcoolice si pentru nealcoolice, statia de spalare . Corpurile de dulapuri vor cuprinde de la sertare normale si frigorifice de depozitare a bauturilor, masini de spalat profesionale, pâna la zona prevazuta pentru strâns gunoiul zilnic.

Statia de cafea cu espressorul mai poate fi amplasat si la vederea, în zona retrobarului, mai ales atunci când este un model nu doar functional, ci unul cu un design mai deosebit. Pentru retrobar se pot crea structuri diferite de suport pentru bauturi sau doar forme creative luminoase, sau nu ce vor pune in eveidenta ideea de design. Zona din spatele retrobarului este de obicei zona cea mai vizibila dupa frontul barului, care poate fi decorata cu traforuri, cu decupaje luminoase sau alte elemente de design ce pot contine si logotipul.

Iata si cateva idei de baruri reusite din punctul de vedere al designului create de designeri romani sau nu.

( sursa imaginilor Google)

Share:

Karim Rashid este un superstar al design-ului contemporan, cu un portofoliu de peste 2.500 de proiecte. Este prezent în colecţia permanentă a 14 muzee importante din întreaga lume, printre care San Francisco Museum of Art (SFMoMA) şi New York Museum of Modern Art (MoMA).

Realizările sale, alături de recunoaşterea internaţională au facut din el un conferenţiar invitat constant în centre universitare de renume.Mai mult, este Doctor Honoris Causa al Ontario College of Art and Design şi al Corcoran College. A primit numeroase distincţii internaţionale pentru creaţiile sale.( Metropolis)

Ne place de Karim Rashid si il avem tot timpul ca exemplu la Cursul de Design Rezidential pentru ca e simpatic, creativ si colorat, face ca designul sa para o joaca, sa fie totul simplu si frumos ca atunci cand eram copii. “Cartea sa ” Design yourself” este mai mult decat o carte despre  design, este o carte de life style.

Editia in limba romana a cartii “Design Yourself” este disponibila in patru variante de coperta. Pornind de la importanta pe care Karim o da culorilor si mai ales culorilor vibrante care sunt deja asociate cu numele sau, editura Publica a decis sa ofere posibilitatea cititorilor sa aleaga acea culoare care se potriveste cel mai bine meditatiei asupra propriul eu.”( La strada)

 

Share: