Printre lucrurile “dizainoase” cu care ne-am ocupat in ultima vreme s-a numarat si un training deosebit in domeniul culorilor in arhitectura sustinut de San Marco, parte frumoasa a trainingului a fost ca el s-a intamplat la Venetia, care este dupa cum stiti cei care ma cunosc orasul inimii mele, acesta este si motivul pentru care am acceptat invitatia celor de la Edil Colore( reprezentantii San Marco in Romania), intr-o perioada aglomerata cu lucrari si cu finalizarea proiectelor de la Cursul de Design Rezidential.

Trainingul a fost foarte interesant si spre surprinderea noastra, care ne asteptam la un program lejer el a fost chiar solicitant si foarte bine documentat, din cuprins: am avut o intalnire cu arhitectul Cristiano Bonesso care ne-a facut o introducere in folosirea culorilor in arhitectura din Renastere pana in prezent, un seminar despre tehnici de restaurare si materiale inovatoare pentru probleme ale peretilor, in special  asupra problemei umiditatii, probleme de asigurare a lucrarilor de restaurare,  vizita in santiere de restaurare si santiere de constructie moderne.  Cursul s-a finalizat cu o sedinta amuzanta de aplicare a culorilor decorative care mie mi-a placut cel mai mult, poate pentru ca mi-a deschis apetitul pentru pictura murala.

Tot cursul a fost foarte bine organizat, hotelul de 4 stele si printre invitati s-au numarat arhitecti, designeri si artisti restauratori din toata tara, asa ca am avut ocazia sa cunoastem colegi de breasla si sa schimbam idei.

Spre marea mea surpriza am intalnit acolo si o familie deosebita de restauratori, familia Abrudan, lectori la Universitatea de Arte  din Oradea despre care am aflat cu placere ca au urmat aceeasi facultate cu mine multi ani inaintea mea,  si au studiat la clasa profesorului Petru Achitenie, tatal profesorului meu din facultate… sper ca s-a inteles din intorsatura frazei ca am fost extrem de incantata sa descopar oameni deosebiti si care au o traditie ca si artisti restauratori si decoratori, care,  ca si mine au bucuria sa impartaseasca din bogatiile acumulate in domeniul artei si al designului celor pasionati si talentati ca voi.

Cursul pentru arhitectii romani a durat 2 zile si jumatate, in care informatiile a fost bogate si utile, dupa curs am apucat sa vizitam un pic Venetia si am ajuns si pe insula Murano, insula sticlarilor. Ar fi multe de spus si de povestit despre aceasta experienta,  dar pe viitor am vrea sa o repetam si sa va invitam si pe voi cei care participati la cursul nostru la un astfel de curs la Venetia, asta era de fapt o surpriza pentru  toamna anului 2012.

Fotografii am facut doar cu telefonul asa ca le pastrez pentru mine, pana voi primi fotografiile profesioniste facute de organizatori pe care le voi posta si aici.  Cu acesta ocazie multumesc din nou celor de la Edil Colore pentru initiativa frumoasa si pentru invitatie.

 

 

 

Share:

Am primit un mail despre semnificatia numelor cartierelor Bucurestene si pentru ca nu m-am gandit niciodata de unde vin denumirile, ci le-am luat ca atare, m-am gandit ca si voi veti gasi interesante aceste denumiri. Sursa articolului din pacate imi e necunoscuta asa ca nu va pot spune cine l-a scris. Pot doar sa ii multumesc pentru initiativa care mi-a mai descoperit o parte din istoria Bucurestiului de odinioara. Prietenii mei care sunt urbanisti sigur stiu aceste lucruri, dar pentru majoritatea  dintre noi sunt informatii interesante , inedite. Dupa o scurta investigatie am aflat si sursa este formula online a ziarului Adevarul, un articol de  Florin Stoican.

 

“Fie ne-am născut în ele, fie ne-au găzduit în anii facultăţii sau ne-au oferit un loc de muncă. Câţi dintre noi ne-am întrebat, însă, de unde provin denumirile cartierelor din Capitală, poveşti pe care poate doar istoricii le mai cunosc.

O istorie interesantă se găseşte în originea numelui cartierului Balta Albă. Povestea spune că aici se afla o Groapă de var unde, în vremea lui Caragea, se topeau cadavrele ciumaţilor. Când ploua, locul devenea o baltă.

Zona Berceni a fost denumită astfel datorită grofului Miklós Bercsényi. Se zice că o ceată de husari, condusă de groful Miklós Bercsényi, s-au oprit undeva la sud de Bucureşti, în drumul lor spre turci. Nu se ştie însă dacă au luat o pauză sau dacă au rămas aici de tot, însă cert este că de atunci acea zonă a fost botezată „Berceni“.

Cartierul Băneasa îşi trage denumirea de la nevasta banului Dimitrie Ghica.

Cotroceniul, unde în prezent se află sediul prezidenţial, se numeşte astfel de la regionalismul „a cotroci“, care înseamnă „a scotoci“, „a scormoni“.

Legenda cartierului Colentina spune că această denumire vine de la „colea-n-tină“, cu referire la locul baltit unde Matei basarab i-ar fi fugărit pe turci, într-o bătălie. O vreme s-a numit şi „Olintina“.

Depre zona Crângaşi, istoria spune că a existat cândva o prelungire din Codrul Vlăsiei, un crâng. Aici trăiau crângaşii.

Cartierul Dămăroaia a fost, în trecut, moşia parcelată a boieroaiecei Maria Damaris.

În istoria numelor cartierelor bucureştene este menţionat şi un nume de doctor. Spiridon Kristofi (căruia i se mai zicea Spirea), a ridicat, în 1765, pe Dealul lupeştilor o biserică numită Spirea Veche. De aici şi denumirea „Dealul Spirii“.

Dristor“ vine de la breasla piuarilor care şi-au avut satul în această parte a Bucureştilor. Meşterii piuari se numeau «darstari», «darsta» fiind piua din piatra folosită la fabricarea postavului şi dimiei. Piuarii fabricau «darste» şi pentru sutele de mori de pe cursul Dâmboviţei, care timp de sute de ani au fost prezente cotidiene, de mare relevanţă economică pentru târgul Bucureştilor.

Drumul Taberei se numeşte astfel datorită lui Tudor Vladimirescu, care, în 1821, intră în Bucureşti pe la vest şi îşi aşează aici tabăra de panduri.

Ferentariul
, renumit astăzi pentru scandalurile din zonă, a primit unul dintre cele mai rafinate nume din Capitală, originea lui venind din latină, („Ferentarius“ – soldat din infanteria uşoară a legiunilor române). Unii spun că aici s-ar fi aflat câmpul de exerciţii al ferentarilor, din oastea lui Mihai Viteazul.

Turcii şi-au pus şi ei amprenta pe Bucureşti. „Ghencea“ este un nume provenit din limba turcă. Pe vremea fanarioţilor, Ghenci-aga era şeful arnăuţilor din garda domnească. Aici s-a ridicat o biserică, Biserica Ghencei.

Denumirile „Floreasca“ şi „Giuleşti“ îşi au originile de la numele boierilor care au stăpânit locurile respective, Floreştii, şi, respectiv, de la proprietatea boierească a Juleştilor.

Strada Lipscani, una dintre cele mai tranzitate străzi de distracţie din Capitală, se numeşte astfel datorită negustorilor veniţi în Bucureşti cu lucruri aduse de la târgul din Leipzig, care se numeau Lipscani.

Despre cartierul Militari se spune că ar fi fost botezat aşa pentru că era zona de instrucţie militară şi unde o vreme a funcţionat „Pirotehnia Armatei“.

Oraşul Pantelimon, de la periferia Capitalei, îşi are numele după Mănăstirea Sfântul Pantelimon. În gracă „pan“ înseamnă „tot“, iar „éléïmon “ se traduce „milă“. Astfel, Panteleimon înseamnă „cel milostiv“ sau „întreg milostivul“.

Rahova, un alt cartier care şi-a „câştigat“ reputaţia de zonă de scandal, are un nume relativ noi şi vine de la Calea Rahovei, una dintre cele cinci artere botezate în amintirea Războiului de Independenţă: Calea Griviţei, Calea Plevnei, Calea Rahovei, Calea Victoriei şi Calea Dorobanţilor.

Sălăjanul“ este de asemenea un nume nou şi are originea de la Leon Szilaghi, cunoscut şi ca Leontin Sălăjan.

Cartierul Titan îşi are denumirea de la fabrica de ciment „Titan“, construită la începutul secolului 20.

Despre Vitan, D. Papazoglu spune că „În ocolul oraşului, spre nord, este câmpia Vitanului, unde vitele orăşenilor îşi aveau păşunea“.”

Share:

Inscriele sunt deja deschise pentru editia de vara a cursului de design rezidential, va asteptam ca de obicei pentru a mai descopri cate ceva despre secretele unei mserii creative si pline de satisfactii.

Noul curs va incepe pe data de 4 iunie, la ora 19, la sediul nostru din  Pache Protopopescu, Intrarea Vasile Luicu nr.2.

Dupa cum stiti deja cei care ati urmarit postarile anterioare cursul are 20 sedinte si se desfasoara pe parcursul a 2 luni , pentru a putea acoperi cat mai multe subiecte legate de designul interior, invitatii nostri branduri reumite din piata romaneasca si eurpoeana  sunt alaturi de noi pentru a va dezvalui din experienta lor  in afaceri si in domeniul designului.

Ne bucuram sa va povestim din experientele pozitive ale cursantilor  nostri de la grupele anterioare care prin ambitie, talent si perseverenta au  reusit  in urma cursului sa profeseze in domeniul designului, avem cursanti care au primit oportunitatea de a lucra in echipa Galeriilor Noblesse, altii si-au deschis propriile afaceri legate de design ca de exemplu magazine online, unii au profesat in domeniul proiectarii de mobilier, iar altii si-au decorat cu succes casele proprii si ale prietenilor.

Fiecare a gasit speram noi locul in acest domeniu vast si deosebit de frumos al designului de interior, totul depinzand de calitatile personale si de  perseverenta… noi oferim un impuls spre a va face sa descopriti creatorul din voi.

Cursul se va finaliza cu un proiect practic in care vom desena impreuna casa fiecaruia dintre participanti cu sugestii profesioniste pentru ambientare.

Va asteptam intre timp pentru inscrieri marti si joi de la orele 18 :30 pana la 21.

Inscrierile sunt deschise pana in ziua inceperii cursului , asa ca puteti veni sa achitati avansul pana ape 4 iunie. Numarul de locuri este totusi limitat la 10 persoane asa ca e bine sa va rezervati locul din timp.

Pretul cursului este de 1200 lei pret total in care sunt incluse si materialele necesare cursului.

Pentru orice alte detalii va stau la dipozitie pe telefon,

O zi frumoasa si ne vedem la curs!

Share: