Iata si  un alt interviu pt Romania libera acordat d-nei Alexandra Jeles, in luna iunie 2012, a fost o vara plina de evenimente, lucrari interesante, si per total un an palpitant, incat nu am mai avut aproape de loc timp sa va mai tin la curent cu noutile , dar promit sa recuperez.

“Aurelia Filip a devenit un brand sper eu prin tot ceea ce fac, practic oricine pune destula pasiune in munca sa, in viata sa, devine un exemplu pentru ceilalti, drept urmare un brand… fie in sensul bun, fie in sensul rau.

Pasiunea mea pentru artele decorative a inceput de mica… asa ca le-am cerut parintilor mei sa merg la Liceul de arte, dupa, am urmat Facultatea de Arte Decorative si Design in Bucuresti, chiar din timpul facultatii am avut oportunitatea sa particip la o lucrare de restaurare a unui mare palat Bucurestean in stil toscan, unde am descoperit fascinatia pentru designul de interior, apoi am fost designer pentru un brand important de mobilier, de atunci am decorat sute de case… am trait sute de povesti fiecare deosebita, fiecare speciala in felul ei, in toate stilurile lumii.

 

Nu am urmarit sa fiu un brand, ci sa imi descopar si sa imi urmez visele, recunoasterea a avenit prin munca bine facuta, dupa ani investiti in arta. La fel au venit si recomandarile, tot dupa rezultate, iar cine se asteapta la rezultate din prima zi e bine sa fie realist. Calculand acum  anii de la data in care mi-am propus sa merg pe acest drum pana acum sunt 17 ani… iar blogul il am de 5 ani, adica din momentul in care am facut si firma House Line, brandul pe care l-am creat in 2007 impreuna cu sotul si partenerul meu Radu Filip.

 

Intentia initiala, cand am creat blogul,  a fost sa promovez brandul creat cand am facut firma, prima mea firma specializata in design si sa am un spatiu unde pasionatii de design sa se regaseasca si sa invete .  Intre timp blogul a devenit mult mai vizitat decat site-ul sau la fel, doar prin continut, asa ca, pe masura ce el a capatat notorietate, organic s-a creat si brandul Aurelia Filip.

 

Blogul a aparut din necesitatea de a imartasi pasiunea pentru design cu ceilalti care stiu sigur ca ma inteleg si din dorinta de a educa publicul in materie de design interior, pentru ca de la momentul in care mi-am inceput eu cariera ca designer si pana acum am vazut crescand sub ochii mei periferia Bucurestiului si am observant evolutia  gustului pentru frumos, de la vilele cu termopan alb, pana la obiecte iconice  de designer si am vrut sa intervin in acet proces prin a pastra tot timpul atentia spre valorile adevarate, nu spre kitsch.

 

Odata cu maturizarea brandului si cu trecerea anilor peste blogul meu acesta a devenit un instrument prin care obtin feed-back, prin care sunt prezenta, in vietile celor care imi urmaresc munca. Datorita comentariilor de pe blog m-am hotarat acum un an sa fac cursuri de design interior, pentru  ca , cei mai multi erau interesati sa invete despre design si asa a aparut Design Corner… al doile-a brand creat in domeniul designului care se ocupa de cursuri de hobby de design interior.

 

In prezent gestionez pagina personala de Facebook pagina Design Corner si un grup aferent cu participantii la cursului de design si prietenii lor pasionati de acelasi subiect si pagina House Line, pagina firmei noastre pentru promovare.

 

Mai sunt prezenta si pe LinkedIn doar cu pagina de firma. Social media rupe barierele obisunite de comunicare, de aceea imi place, pentru ca putem sa impartasim idei, pareri si sa obtinem un rezultat rapid.

Pe blog postez lunar, nu din obligatie ci de drag, in ultima vreme m-am implicat mult in proiectele noi si am postat mai rar, dar cand am timp recuperez, incerc sa fiu constanta din respect pentru cei care ma urmaresc, dar de cand a luat amploare fenomenul Facebook e mai simplu sa postezi acolo.

 

Pentru tinerii din industriile creative este un ajutor faptul ca se pot promova rapid fara eforturi financiare deoasebite, in acelasi timp depinde de creativitatea si inspiratia fiecaruia sa se promoveze corect si sa se pozitioneze corect.

 

Facand intre timp si  un masterat in publicitate si mi-am dat seama cat de important este sa te pozitionezi corespunzator in piata , adica sa ocupi locul pe care il meriti, nici mai sus nici mai jos, pentru a nu insela asteptarile clientior tai.

 

Popularitatea in offline e bine sa fie sustinuta si de cea in online, dar nu fortata printr-o apartie online exagerata, nejustificata de performantele proprii pentru ca astfel, dupa cum spuneam si inainte, ne inselam pe noi si pe ceilalti si apare disonanta cognitiva, adica nemultumirea  atunci cand obiectul sau serviciul promis nu corespunde asteptarilor, e o nemultumire ce nu e usor uitata si dauneaza mai mult decat absenta in mediul online.

 

New media  a contribuit la dezvoltarea industriilor creative inultimul timp si a dat oportunitatea ca si  tinerii antrepenori, nu numai companiile mari/ multinationale sa fie prezenti in piata si in functie de propriile performante sa se afirme.

Consider ca valorarea proprie este cea mai importanta masura a succesului, asa ca pentru cei cu adevarat talentati social media a oferit un impuls si o portita spre afirmare, in acelasi timp a dat si posibilitatea non valorii sa se afirme, asa ca depinde de fiecare creator in parte sa isi educe publicul spre a discerne intre valoare si non valore.

 

Pentru mine social media sunt o modalitate de a promova valorile reale de a educa in domeniul frumosului, de a impartasi fara restrictii lucrurile pe care le-am invatat in ani, de aceea ele vin ca un instrument util spre a fi folosit, dar dup ace toate acestea vor fi istorie cred ca importante sunt lucrurile pe care le faci bine zi de zi, profesionalismul, seriozitatea, creativitatea.

 

Pentru tinerii creativi care doresc sa isi construiasca un brand personal sfatul meu este sa isi identifice calitatile, punctele forte si cele slabe , sa isi identifice nevoile, locul, limitele si sa creeze branduri sincere, sa faca lucruri care le sunt firesti, sa nu promita mai mult decat pot face … sa fie ei insisi, in final in timp, brandul propriu se naste dincolo de prezenta online, prin tot ceea ce esti.

 

New media a lasat impresia ca totul este posibil peste noapte totusi un brand personal si am putea aminti aici ce inseamna un brand personal prin nume care au marcat istoria designului : Antonio Gaudi, Frank Gehry, Tadao Ando, Zaha Hadid si multi altii, toate aceste nume, nu sunt numai branduri vide de continut, ci sunt vieti traite cu pasiune pentru design, arhitectura, arta.

Pentru un tanar creativ este mai important sa stie ce vrea sa creeze, cine vrea sa ajunga, decat sa se lanseze online. Totusi in momentul in care afla cine vrea sa ajunga,  e bine sa fie atent la toate oportunitatile prin care mesajul lui poate ajunge la publicul tinta, iar pentru generatia noastra… aceasta oportunitate a fost social media.”

Multumesc celor care au avut rabdarea sa citeasca pana la capat, va imaginati ce compuneri scriam cand eram mica, si acum cand ma apuc de scris mi-e greu sa ma opresc.

 

Share:

Unii dintre voi cred ca ati gasit deja interviul in revista Caminul, pentru ceilalti, iata si continutul pe larg al interviului de la rubrica Profil de Designer- Caminul septembrie 2012.

 

“Buna ziua, eu sunt Aurelia Filip, designer de interior, artist plastic, resturator din pasiune si o indragostita iremediabil de design.

 

Pasiunea mea pentru artele decorative a inceput de mica… asa ca le-am cerut parintilor mei sa merg la Liceul de arte, dupa, am urmat Facultatea de arte decorative si design in Bucuresti, chiar din timpul facultatii am avut oportunitatea sa particip la o lucrare de restaurare a unui mare palat Bucurestean in stil toscan, unde am descoperit fascinatia pentru designul de interior, apoi am fost designer pentru randuri importante de mobilier, de atunci am decorat sute de case… am trait sute de povesti fiecare deosebita, fiecare speciala in felul ei, in toate stilurile lumii.

 

Din 2007 am pornit impreuna cu sotul si partenerul meu Radu Filip in aventura antreperenoriatului in design, ce ne-a adus multe provorcari dar si nenumarate satisfactii, lucrarile realizate de atunci si pana acum fiind de toate tipurile, comerciale, rezidentiale, teme de creatie etc.

 

Stilurile abordate au fost diferite, mie imi place tot timpul sa incerc tematici, concepte, stiluri noi, asa ca ma bucur de fiecare data cand se iveste un proiect nou intr-un stil inca neexplorat .

Anul trecut am decorat un aparatament in stil rococo, anul acesta fac o casa toscana si una in stil American, nu pot spune ca am cum sa ma plictisesc, tot timpul e cate ceva de invatat, de descoperit, de inventat sau reinventat. Incerc in totate proiectele indiferent de stil sa pastrez amprenta  personala prin cateva elemente definitorii la care nu renunt : materiale de calitate, obiecte functionale si spectaculoase, mobilier bine realizat si originalitatea.

 

In functie de proiect imi aleg materialele cu care voi lucra de la furnizorii pe care ii cunosc si i-am testat pentru ca in proiectele noastre e foarte importanta serizitatea, punctualitatea si munca bine facuta, orice altceva inseamna dezamagiri, munca in zadar  si incerc sa le evit. Imi place sa lucrez cu materiale inovatoare sa descopar placari, traforuri, sisteme de iluminat noi si imi petrec destul de mult timp informandu-ma despre noutati, designul este un domeniu atat de vast  incat daca o secunda te opresti din a invata déjà esti depasit, asa ca imi dedic timpuul liber studiului.

 

Materialele  mele preferate sunt piatra naturala, sticla lemnul, le folosesc in orice combinatie, ca si materiale de fond, baza ambientarii,  la asta se dauga draperiile si perdelele de la Jab Anstoetz care imbotatesc si textureaza un interior  atat de frumos, imi mai place tapetul creat de Ulf Moritz, de care inca nu ma pot plictisi, ceramica de la Fucina cu pulbere de metal, scaunele lui  Philip Stark,lampararul Arco de la Flos, scaunele  Eames,  sunt multe materiale si obiecte de accent care imi sunt dragi.

 

Cel mai elaborat proiect al nostru a fost si cel mai mare, un complex de evnimente pe 10000 de metri in Otopeni Ambasad’ Or Events, este un proiect de suflet la care am muncit mult, pentru ca fiecare zona a trebuit detaliata si gandita dupa functia sa, este vorba de doua saloane, de evenimente, un restaurant, piscine, zona de relaxare si narghilele, cort de evenimente, bar pentru piscina si gradina.

A fost un proiect de mare anvergura, care s-a bucurat si dupa lansare de succes , ceea ce ne-a confirmat ca implicarea noatra de un an a avut rezultate frumoase.

 

Pentru cei care doresc sa isi creeze un camin cat mai actual cred ca foarte importanta este alegerea materialelor portivite, compatibilitatea intre texturi si creativitatea, e bine sa faceti exercitii de imaginatie, de vizualizare, in privinta culorilor a formelor si sa treceti de prima idée.

 

Prima idée oricat ar parea de interesanta sigur a mai gandit-o cineva, e cea mai simpla… a doua idée evident va fi mai complexa , mai elaborata si va contine mai mult din mesajul pe care vreti sa il transmiteti, acest lucru incerc sa il transmit si cursantilor mei la cursul de design residential, sa treca de prima idée si sa devina adevarati creatori , sa caute originalitatea si creativitatea si sa o aplice in interioarele visate de ei sau in casele lor.

 

Pentru a alege stilul  cel mai propriu in ambientarea casei fireste la inceput conteaza sa stim din ce avem de ales, asa ca e important sa incepm sa ne informam, dupa ce ne-am hotarat care este stilul nostru de suflet e bine sa aflam cum putem sa il punem in aplicare, adica ce materiale, corpuri de iluminat, texturi sunt caracteristice stilului nostru, fie el contemporan sau istoric. Iar la final foarte importanta este unitatea stilistica si  cromatica a unui ambient, dinamismul, functionalitatea sunt si le criterii de evaluare. Un designer de interior va va fi aliat in aceste alegeri, iar unul bun va face ca ideile initiale sa prinda contur si sa devina o opera de arta.

 

Pentru cei care vor sa pasterze obiecte de suflet, obiecte vechi valoroase, sau doar amintiri pretioase, exista oricand posibilitatea ca acestea sa fie integrate in noul ambient prin cateva artificii: restaurare, picture, abordare a unui stil eclectic etc.

 

In ambientele create de mine nu ma  feresc nici de stilurile clasice nici de cele contemporane, spun stiluri pentru ca ceea ce denumim noi classic de fapt se imparte intr-o serie mare de stiluri istorice sau stiluri locale specifice unor epoci si locuri, iar ceea ce denumim modern se imparte intr-o alta serie nesfarsita de tendinte contemporane.

 

Fiind o pasionata de istoria arhitecturii, a artei si a designului pentru mine fiecare epoca are farmecul ei, asa ca oportunitatea de a crea in ritumul unor vremuri si epoci istorice mi se pare la fel de incitatanta cu cea de a descopri materiale inovatoare in desigul actual.

Fiecare proiect pentru mine este ca o calatorie intr-un univers nou in care incerc sa schimb uratul in frumos, banalul in spectaculos si kitsch-ul in creatie autentica, aceste lucruri fac din design, unul de calitate sau unul de duzina.

 

Imaginile de mai jos sunt dintr-un proiect in stil baroc reinterpretat, un stil actual in tendinte, o casa realizata in urma cu ceva timp dar care pentru mine este un exemplu de interior realizat urmarind principiile de echilibrare a inchisului cu deschisul, proportia intre culori si non culori, materiale si texturi compatibile si obiecte de accent si obiecte functionale

 

 

Pentru viitor dorinta mea cea mai mare este sa am timp sa fac cate mi-am propus, de un an am inceput un proiect care imi este foarte drag, predau cursuri de hobby de design interior si fiecare intalnire cu cei care participa la cursul meu mi se pare o portie de viata autentica, o intalnire cu alti pasionati de design, fiecare avand dorinta de a crea, de a invata de a experimenta ceva legat de design impreuna invatam unii de la altii si ne largim orizontul despre cum ar trebui sa fie casa visurilor.

 

Un alt proiect drag mie este mobilerul pictat, resturat, reinventat, pentru fragmente din viata cuiva pot fi recuperate si pot sa traiasca mai mult chiar daca timpul afecteaza obiectele la fel ca pe oameni. Obiectele recuperate pot fi fragmente de istorie vie a unor locuri sau a unor familii si de multe ori ne bucuram sa putem spune despre un obiect ca a apartinut bunicilor nostri, fara ca el sa fie deteriorat vechi uratit de vreme, ci pur si simplu un obiect frumos functional, dar pastrator al unei istorii personale.

 

Mai am in gand multe astfel de proiecte si planuri pe unele le-am inceput déjà cum sunt acestea, pentru celealte inca mai astept momentul portivit, cert este ca pentru mine designul nu e o meserie e un mod de viata, asa ca oricand se iveste o ocazie de a crea ceva nou,  o prind din zbor.”

 

Share: