Printre pasiunile mele se numara si arhitectura, dar arhitectura frumoasa, valoroasa, jocul cu formele si volumele, asa ca pentru a doua oara am avut ocazia sa fac o cladire si sunt mandra si recunoascatoare, pentru cei care nu stiu eu nu sunt arhitect ci desiger, deci am studii de arte decorative si design interior, de aceea provocarea a fost mare, dar mi-a facut si mare placere sa fac asta, pentru detalii tehnice am colaborat cu arh Paul Muresan Iuga, iar conceptul a fost creat de mine si invartit in minte si pe calculator de zeci de ori pana am fost multumita de rezultat.

Caldirea are o suprafata de 950mp este pe structura metalica acoperita cu panouri sandvis si bond, si este situata in localitatea Gaesti.

Fireste ca de la acel moment a inceput munca adevarata cu mentalitatile beneficiarilor si cea mai grea munca cu bugetele si gasirea unor solutii cat mai eficiente ca si costuri, de aici au rezultat o serie de modificari ale proiectului facut de mine, pe care am incercat timp de luni de zile sa le mentin la minim cu vizite in santier si cu ore intregi de discutii cu constructorii si gasirea unor solutii tehnice care sa corespunde atat estetic , cum mi-ar fi placut mie cat si financiar cu doreau si construcotorul si beneficiarul, pot sa spun ca rezultatul este la 80-90% deci zic eu ca e bine, avand in vedere ca nu traim intr-o lume/tara unde bugetele sunt nelimitate si e ok sa fie si asa.

O sa gasiti in galerie imagini si cu proiectul si cu rezultatul final si veti vedea usoarele diferente… o terasa inchisa sus si copertina…care a fost cea mai mare provocare pentru constructori, scurtata cu vreo 3 metri, pentru ca se poate.

Asa ca dupa 10% inspiratie si 90% transipratie iata si cladirea noastra care sta marturie peste ani ca se poate sa faci tot ce visezi daca iti doresti cu adevarat, cineva sigur va veni sa iti sustina visul de a face sa zicem… o cladire… sau un tort sau o ie sau… fiecare cu visul lui.

Va las sa descoperiti si voi care sunt pasiunile voastre si sa le urmati, pana la urma e singurul lucru care merita si iata ca un artist face arhitectura… de ce nu ar face si un economist design, mereu am spus asta cursantilor mei de la cusrusl de design, e suficient sa visezi si totul poate deveni realitate. #joacadeaarhitectura la HouseLine.

Share:

CONCURS DE SOLUTII

    Amenajarea si consolidarea sediului Filialei Teritoriale Bucuresti a OAR

Întrucât sediul Filialei Teritoriale Bucureşti a Ordinului Arhitecţilor din România din Str. Academiei 18-20 nu mai poate asigura o funcţionare optimă pentru arhitecţii Filialei (circa 3500 de membri în decembrie 2013) şi nici pentru relaţia sa cu publicul, Consiliul de Conducere Teritorial al Filialei a decis, în reuniunea din 16 aprilie 2013, achiziţionarea unui imobil aflat în Str. Sf. Constantin nr. 32, sectorul 1, Bucureşti, care prin lucrări de consolidare şi reamenajare să asigure atât spaţii adecvate serviciilor Filialei, cât şi reprezentativitate organizaţiei în raport cu instituţiile statului şi cu publicul capitalei.

Având în vedere că Filiala Teritorială Bucureşti a OAR – „este o organizaţie profesională, cu personalitate juridică de drept privat, apolitică, de interes public, cu patrimoniu şi buget propriu, autonomă, având rolul de a reprezenta, promova şi proteja la nivelul Municipiului Bucureşti interesele profesiei de arhitect ”, noul sediu trebuie să asigure spaţii pentru activităţile curente, de natură administrativă ale organizaţiei, dar şi pentru desfăşurarea de activităţi profesionale şi culturale cum ar fi: expoziţii-concurs de arhitectură, cursuri de pregătire profesională continuă, studii pe teme de specialitate, simpozioane, dezbateri şi prezentări pe teme culturale sau profesionale ş.a. (vezi art. 3 din Regulamentul Filialei Teritoriale Bucureşti a OAR).

Scopul concursului este selectarea unui proiect care să propună o soluţie cât mai adecvată de amenajare a imobilului din Str. Sf. Constantin nr. 32, conferind sediului Filialei o imagine reprezentativă în cadrul urban în care se situează. Corelat cu propunerea de refuncţionalizare a imobilului se solicită ca o cerinţă esenţială şi soluţia tehnică de consolidare a clădirii existente. Ea va constitui o piesă foarte importantă a concursului, soluţia de consolidare propusă de concurenţi oferind libertatea de exprimare a unei concepţii contemporane de amenajare a spaţiilor filialei.

Concursul de soluţii este iniţiat şi organizat de către Filiala Teritorială Bucureşti a OAR în colaborare cu Ordinul Arhitecţilor din România, ca o competiţie deschisă, accesibilă arhitecţilor membri ai OAR, într-o singură fază şi în limba română.

Premiile şi menţiunile acordate sunt:
– premiul I 4000 Euro
– premiul II 2500 Euro
– premiul III 1500 Euro
– două menţiuni 500 Euro fiecare.

Juriul concursului
Membri titulari:
1. arh. Johannes Bertleff, vicepreşedinte OAR
2. prof. dr. arh. Zeno Bogdănescu, rectorul UAUIM
3. ing. Dorin Lazăr
4. conf. dr. arh. Dan Marin, FTB-OAR
5. prof. dr. arh. Mircea Ochinciuc, preşedinte FTB-OAR
6. arh. Şerban Sturdza, vicepreşedinte OAR
7. arh. Liviu Zăgan
Membri supleanţi:
1. conf. dr. arh. Marius Marcu-Lapadat, decanul Facultăţii de Arhitectură de Interior, UAUIM;
2. ing. Ioan Sora.

CALENDARUL CONCURSULUI
– lansarea concursului 07.01.2014

– vizită organizată la amplasamentul de concurs, între orele 10-14 17.01.2014, ora 1000
– date acces liber (vizită neorganizată) în amplasament, între orele 10-14 24; 25.01.2014
– data limită a primirii întrebărilor concurenţilor (o rundă) 18.02.2014
– data limită de comunicare şi publicare a răspunsurilor la întrebări (o rundă) 24.02.2014
– data limită de înscriere în concurs 14.03.2014
 data şi ora limită pentru primirea proiectelor la secretariatul concursului sau predarea la curier/poştă (data curierului/poştei) 20.03.2014, ora 1600
– data şi ora deschiderii coletelor (comisia tehnică) 25.03.2014
– jurizarea proiectelor 28-30.03.2014
– anunţarea rezultatelor jurizării 31.03.2014
– termen depunere contestaţii 03.04.2014
– termen soluţionare contestaţii 07.04.2014
– expoziţia publică, festivitatea de premiere*, închiderea expoziţiei 01.04-20.04.2014
* Festivitatea de premiere se va programa după soluţionarea contestaţiilor.
Data şi ora limită se consideră potrivit orei oficiale pe teritoriul României.

Adresa e-mail pentru comunicarea cu secretariatul este concursuri@oar.org.ro.
Toate informaţiile necesare concurenţilor, aplicaţiile de înscriere, adresare întrebări şi descărcarea documentaţiei de concurs sunt accesibile în pagina oficială a concursului, cu adresa Internet http://oar.squarespace.com/concurs-sediu-bucuresti; site OAR (Secţiunea Concursuri). Sursa si detalii aici.

Share:

 Sunt din ce in ce mai interesata in ultima vreme, as zice chiar fascinata, de casele naturale din materiale ecologice, sunt uimita de lucrurile minunate pe care le pot face mainile omului, cu interventii industriale cat mai mici, pe scurt sunt case traditinale in care sunt convinsa ca m-as simti excelent si nu mi-ar lipsi betonul din pereti si nici termoizolatia cu polistiren de 10. Ma bucur ca nu sunt singura si ca apar astfel de alternative si la noi pentru case moderne , cu toate utilitatile, cu un design special, dar fara materiale nocive pentru sanatatea noastra si a copiilor nostri. Un site cu multe informatii utile gasiti aici ,de unde am preluat si articolul.

Un alt site interesant unde veti gasi si imagini minunate ale unor case traditionale restaurate este acesta, eu l-am rasfoit cu drag si am visat la casuta bunicilor reinterpretata.

Casele naturale se pot face din multe materiale, eu personal nu as opta pentru cele exclusiv din pamant, sau chirpici sau paie, ci as merge pe o combinatie de piatra, cu lemn si pamant, asa cums e faceau odinioara casele traditionale roamanesti, care nu erau toate numai din chirpici si asta le facea speciale.

De la un timp rasucesc in minte diverse constructii care sa contina piatra la baza, pamant pentru pereti si lemn pentru etaj…cred ca trebuie sa vizitam mai des cu totii Muzeul Satului si sa redescoperim arhitectura romanesca, apoi putem crea orice forme dorim, pornind de la acesta baza solida.

“Dacă la începutul anului 2012 nu găseai aproape nimic în limba română despre construcțiile naturale,   acum găsești aproape orice informație, începând de la casele din baloți de paie, până la cele construite din „cob” sau saci umpluți cu pământ.

Scopul nostru, prin acest site este și  de a oferi cât mai multe informații despre tehnicile de construire cu materiale naturale, tehnici după principii ecologice.

Dorim ca, pe paginile noastre să vă oferim cât mai multe informatii despre casele naturale, mai ales despre cele care „invadează” piața imobiliară din România. Detalii despre acestea, eventuale probleme, astfel toți cei care ne vor urmării să poată realiza cam ce înseamnă să-și construiască o casă din materiale naturale.

Părinții, bunicii noștrii construiau case naturale, deoarece pe vremea lor multe din materialele moderne nu au fost încă inventate, dar mai mult ca sigur ei construiau case naturale și dininstinct. Pe vremea bunicilor încă natura avea un respect în rândul omenirii. Oamenii, pe atunci încă mai realizau că fac parte din natură și pentru o viață mai bună, mai sănătoasă este nevoie de conviețuire. Oamenii știau că natura le oferă toate soluțiile pentru o viață bună, sănătoasă, pentru o casă sănătoasă. Acum, în zilele noastre banul și fuga după ban este mai presus de orice, cumpărăm orice ni se vinde prin televizor, ziare, pliante, internet, etc…numai contează sănătatea și fericirea, nu contează aproapele nostru, natura, puțin exagerând poate, dar numai contează nici viața!

 Pe vremuri, în funcție de zonă, casele din România erau construite din chirpici, paiantă, pământ, grinzi, bușteni sau cărămizi de lut, grăsimi de origine animală, ulei de in, cânepa. Acoperișurile erau realizate din paie, șindrilă de lemn sau țigle ceramice. Pentru finisări se foloseau materiale cum ar fi stuful, argila, varul. Paiele era folosit mai mult pentru armătură în tencuieli, mortare și pentru acoperirea caselor.
 În zilele noastre, materialele de construcții sunt cam aceleași, doar odată cu avansarea tehnologiei, acum apar pe piață materiale naturale prefabricate cum ar fi termoizolațiile de cânepă, de fibră de lemn, de lână de oaie, tadelakt sau tencuieli si pigmenti naturali.

 Una peste alta, acum cei care vor să-și construiască casă din materiale naturale, au o gamă largă de posibilități, sisteme sau structuri de construcție. Astfel în România, din anul 2012 apar tot mai multe case naturale, majoritatea din ele fiind construite pe sistemul „cob” sau pe baloți de paie dar mulți totuși rămân la tradiționalul casă construită din chirpici. Fiecare sistem de construcție au avantajele și dezavantajele lor uneia față de cealaltă, dar în principiu, dacă se respectă unele reguli de construcție, aceste case ar trebui să fie eficiente termic, economice (mai ales pe termen lung, datorită consumului mic de energie), sănătoase și chiar și ieftine!”

Sursa foto aici si aici.

Share: